Pirin kruh, zamešan z živo vodo za zdrav način prehrane

Pirin ali tedenski kruh, kot ga včasih poimenujemo v Deveti vasi, tako kot vse ostale hrustljave dobrote pripravljamo iz čudovitih, ekološko pridelanih surovin, in po starih, tradicionalnih receptih - brez aditivov in drugih nenaravnih sestavin. Tako kot so to delali že naši dedje in babice. V Deveti vasi vsako jutro zadiši po slastnih, na roke narejenih pirinih žemljicah, hlebčkih in drugih dobrotah. Vse so pripravljene iz skrbno izbrane pirine moke iz Prekmurja, kakovostnega kvasa, morske soli iz Jadranskega morja in čiste oživljene vode iz Podvinskega krasa. Živa voda deluje blagodejno na ljudi, kruh, zamešan z njo, pa zadrži dolgo svežino in predstavlja zdrav in okusen polnovreden zalogaj.

V zadnjih desetletjih se pira zaradi vse večjega pomena zdravja počasi spet prebija na naše krožnike. Velja namreč za popolno živilo, saj vsebuje vse življenjsko pomembne snovi, in sicer v idealnem razmerju, ki ne obremenjuje prebavil. Z njenim uživanjem telesu poleg sestavljenih in enostavnih ogljikovih hidratov ponudimo tudi lahko prebavljive beljakovine. Pira vsebuje predvsem veliko vitaminov B-kompleksa, pa tudi vitamine A, D in E ter fosfor, mangan, magnezij in železo.

 

Izdelki:

Pirin modelni kruh 600g, hlebec 500g, kolut 400g, bombetka, kajzerica, štručka, žemlja.

 

Živ pirin kruh – slasten, okusen, ohranja svežino in preprečuje težave s prebavo

Živa voda ima na kruh v procesu proizvodnje in tudi po tem zelo zanimive učinke. Testo, zamešano z živo vodo, vzhaja počasneje in naravno, z daljšim zorenjem testa pa pridobivamo na njegovi kakovosti. Testo, ki dlje časa zori, razvija posebne arome, ki se pokažejo v polnosti okusa in vonja. Dobrote, ki jih spečemo iz takšnega testa, pa niso samo slastne in okusne. Ker drobec moke lahko absorbira veliko več žive kot navadne vode, so tudi bistveno dlje časa sveže – pirin kruh lahko ostane svež tudi do teden dni. Pomembno je tudi, da občutljivi ljudje, ki uživajo živi kruh, nimajo težav s prebavo.

 

Izdelke iz pirine moke lahko pripravimo tudi z vinskim kamnom

Za rahljanje kvašenega testa navadno uporabljamo kvas. Kot naravno sredstvo za vzhajanje pa  lahko uporabimo tudi vinski kamen. Vinski kamen je kisla kalijeva in kalcijeva sol vinske kisline, ki se izloča v sodih pri zorenju vina. Z uporabo vinskega kamna se v jedeh izognemo (pri)okusu po pecilnem prašku oziroma kvasu. Prašek na osnovi vinskega kamna je nekoliko manj močan, zato ga moramo za rahljanje testa dodati nekoliko več kot bi dodali pecilnega praška.

 

Naredite nekaj zase in svoje zdravje ter izberite zdrav pirin kruh iz 100% slovenske pirine moke.