Koruzni kruh je bogat z antioksidanti

Koruzni kruh je izredno zdrav, saj vsebuje za kar 18% več beljakovin kot navadni pšenični kruh. Kruh iz koruzne moke obenem vsebuje veliko antioksidantov, kot so betakaroten, zeaksantin, lutein in drugi karotenoidi, ki vplivajo na dober vid. Zdrav je tudi zato, ker vsebuje obilo vitamina E in magnezija, v primeru, da je pripravljen zgolj iz koruzne moke, pa ne vsebuje glutena. Ponavadi ga imajo zelo radi otroci in najstniki. Študije so pokazale, da mladostniki, ki jedo koruzni kruh, pojedo veliko manj nezdrave hitre hrane.

Rumena koruzna moka se uporablja za peko kruha, iz nje pa lahko pripravimo tudi koruzno pecivo, tortilje in slovenske tradicionalne jedi. Tako za pripravo kruha kot peciva jo je treba mešati s pšenično ali pirino moko, saj koruzna moka ne vsebuje lepka oz. glutena, lepljive beljakovine, ki omogoča vlečnost testa.

 

Priprava kruha po tradicionalnih receptih naših babic

V Deveti vasi kruh iz koruzne moke in tudi koruzno pecivo pripravljamo na način, kot so ga pripravljale že naše babice. Koruznemu zdrobu in koruzni moki iz slovenskega Prekmurja primešamo belo pšenično moko, ki vse skupaj poveže v celoto.
Kruh iz koruzne moke


Naš kruh ostane svež tudi do teden dni. Skrivnost dolge svežine je v pripravi zdroba. Tega namreč skuhamo in ko se ohladi, ga zamešamo skupaj s koruzno in belo moko. Kruh je rumene barve, malo trši ter aromatičnega, sladkastega okusa, zato se dobro poda k mlademu, še nezrelemu siru in kozarcu terana.

Tako kot vse ostale hrustljave dobrote iz naše pekarne tudi testo za pripravo koruznega kruha zamešamo z živo vodo. Zaradi nje testo vzhaja počasneje kot testo, zamešano z navadno, vodovodno vodo.  Svežina takšnega kruha je precej podaljšana, saj lahko drobec moke absorbira veliko več žive kot navadne vode. Živi koruzni kruh ne povzroča težav niti ljudem z občutljivo

prebavo.

 

Izdelki:

Koruzni modelni kruh 600g, hlebec 500g, kolut 400g, bombetka, kajzerica, štručka, žemlja.

 

Živa voda poskrbi za okus in daljšo svežino kruha

Koruzno pecivoPri pripravi kruha uporabljamo čisto vodo iz Podvinskega krasa, oživljeno z vitalizatorjem Hydronic, za katerega je celjski izumitelj Vili Poznik leta 2000 prejel v ZDA prejel nagrado za najboljši ekološki izum. Oživljena voda deluje blagodejno na ljudi, saj vitalizira naše telo, nam pomaga premagovati stres in celo shujšati. Predvsem pa je vitalizirana oz. živa voda kakovostnejša. Koruzni kruh, zamešan z njo, tako dlje časa zadrži svežino in predstavlja zdrav in okusen polnovreden zalogaj.

iz izvira ali oživljeno vodo pogledamo skozi mikroskop, vidimo lepe kristalčke. V vodi iz vodovoda jih ni, vidimo lahko le zabrisane amorfne oblike. Ker se kvasovke veliko bolje znajdejo v neurejenem okolju, v kaosu, se tam tudi hitreje razvijajo. Živa voda pa po drugi strani predstavlja urejeno okolje, zato se kvasovke v njej razvijajo počasi, ob njih pa se razvijejo še lepe arome, zaradi česar je informiran kruh okusen, slasten in prijetnega vonja, predvsem pa dolgotrajno svež.