Ovseni kruh za okusen in zdrav grižljaj

Ovseni kosmiči glutenOvseni kruh velja za okusno in zelo zdravo živilo, saj je oves zelo bogat vir hranil. Med njimi so kompleksni ogljikovi hidrati, vitamin B ter minerali, kot so fosfor, magnezij, mangan, železo, selen in kalcij. A to še ni vse. Oves ima med vsemi žiti največje število v vodi topnih vlaknin, ki znižujejo holesterol in krvni sladkor. V ovseni moki se nahaja specifična beljakovina, imenovana avenin, ki ima pozitivne učinke na človeški organizem. Kruh iz ovsene moke je zelo učinkovit pri ljudeh z visokim krvnim tlakom, saj zmanjšuje tveganje za kap, arteriosklerozo in določene oblike raka. Zelo pomemben je tudi za zdravje srca, ožilja in jeter.

Skratka, oves je nadvse široko uporabno, predvsem pa zelo zdravo živilo, ki ne bi smelo manjkati v nobeni kuhinji. Mnoge države sveta so oves uvrstile v redno prehrano prebivalstva – v ovsene kosmiče. Ovseni kosmiči, ovsena kaša in zdrob so visoko hranljive polnovredne jedi.

 

Informiran ovseni kruh iz Devete vasi

Recepti za ovseni kruhV Deveti vasi pripravljamo hrustljave dobrote iz čudovitih ekološko pridelanih surovin po starih, tradicionalnih receptih, brez aditivov in drugih nenaravnih sestavin. Naj vam zaupamo naš recept za ovseni kruh. Dan prej poparimo ovsene kosmiče in jih pustimo, da se dodobra razpustijo. Naslednji dan dodamo še belo pšenično moko, sol, kvas in vodo in vse skupaj dobro premešamo. Ovseni kosmiči se lepo povežejo v celoto in dajo kruhu prijeten poln okus.

 

 

 

Izdelki:

Ovseni modelni kruh 800g, hlebec 500g, kolut 400g, bombetka, kajzerica, štručka, žemlja.

 

Ali kosmiči iz ovsa vsebujejo gluten?

Oves spada med živila, ki nimajo glutena, zato je primeren tudi za ljudi, ki se tej vrsti beljakovin želijo izogniti. Težava pa nastane, ker mnogi kombinirajo oves in pšenico, zato pogosto pride do križanja. Če je v bližini ovsa polje pšenice, ima lahko oves tudi do 10 % glutena. Poleg tega so tudi mlini za oves in pšenico navadno isti, zato je tudi zaradi tega mogoče, da se v ovsenih kosmičih pojavljajo sledovi pšenice in glutena.  

 

Ovseni kruh in kosmiči – pravi recept za zdravo prehrano. Tudi za tiste, ki ste občutljivi na gluten.