Pšenični kruh iz polnozrnate pšenične moke bolj zdrav   

Pšenični beli kruh je nekoč imel posebno vrednost, saj je bil merilo višjega socialnega statusa in blaginje. Revnejši ljudje so si ga lahko privoščili le ob posebnih priložnostih. Danes pa so se trendi obrnili. Pšenični kruh iz bele pšenične moke je namreč zelo nezdrav, saj ima visok glikemični indeks in tako prispeva, da se redimo, obenem pa tudi maši žile in škoduje jetrom. Zato v svojo prehrano raje vključite pšenične izdelke iz polnozrnate pšenične moke. 

 

Pšenični kruh receptiV primerjavi z belo pšenično moko polnozrnata pšenična moka vsebuje kar do 80% več  mineralov, antioksidantov in vitaminov. Pri njeni pridelavi se namreč uporabljajo cela pšenična zrna, ki so bogata s hranilnimi snovmi, vitaminoma B in E, vlakninami, cinkom, magnezijem in železom. Polnozrnata pšenična moka omogoča peko izdelkov, ki zaradi blagodejnih snovi znižujejo tveganje za srčne bolezni, visok krvni tlak in holesterol, poleg tega pa so zrna zelo nasitna.

 

Na drugi strani pa se pri pridelavi bele moke iz pšeničnih zrn odstranita ovojnica in otrobi, dve glavni sestavini pšenice, ki vsebujeta beljakovine, vlaknine ter vitamina A in B. Poleg tega se za pridobivanje bele barve uporablja kemikalije, saj bi bila v nasprotnem primeru moka zaradi žit rjava.

 

Izdelki:

  • pšenični polnozrnati modelni kruh 1000g, 800g ali 400g, hlebček 500g, kolut 400g, rezine 190g
  • bombetka, kajzerica, štručka, žemlja 100g ali 80, pecivo s sezamovim ali bučnim posipom 150g

 

Pšenični polnozrnati izdelki iz Devete vasi

Pšenična mokaRecept, po katerem v pekarni Deveta vas pripravljamo vse vrste kruha, je v bistvu recept naših babic. Sestavine za kruh so ekološko pridelane, brez aditivov in drugih nenaravnih sestavin. Poleg skrbno izbrane moke iz Prekmurja in morske soli iz Jadranskega morja med sestavine za pripravo polnozrnatega kruha sodi tudi čista, oživljena voda iz Podvinskega krasa.

 

Naredite nekaj za svoje zdravje in si privoščite ekološki in vitalizirani pšenični kruh iz Devete vasi.