Polnozrnati kruh s celimi semeni – na voljo so številni recepti

Polnozrnati kruh je spečen iz celega žitnega zrnja, torej s semeni, ki niso bila rafinirana. To pomeni, da je polnozrnati lahko pšenični, ržen, ajdov, ječmenov, pirin, prosen, ovsen ali pa koruzni kruh. Nekateri so polnozrnati 100%, drugi pa so mešani z rafinirano belo moko. V primerjavi z belim kruhom, ki je pečen iz moke brez semenske ovojnice, ima polnozrnati kruh več hranljivih snovi, beljakovin, vitaminov, kot so vitamin E in vitamini skupine B, ter več pomembnih mineralov, kot so cink, mangan, magnezij, baker in železo.

Z uživanjem polnozrnatega kruha blagodejno vplivamo na svoje zdravje. Vlaknine v kruhu preprečujejo pojav prebavnih težav, raka črevesja in bolezni srca. Zaradi njih boste pojedli manj in ostali siti dlje, vaša postava pa bo vitka brez hujšanja oziroma odrekanja. Polnozrnati izdelki namreč postopoma dvigujejo raven sladkorja v krvi, škrob pa se zaradi počasnega delovanja prebavnih encimov razgrajuje dlje časa, zato je občutek sitosti daljši. Raziskovalci so tudi ugotovili, da lahko uživanje tega kruha celo zmanjša tveganje za pojav astme.

 

Izdelki:

Polnozrnati pšenični modelni kruh 600g, hlebec 500g, kolut 400g, bombetka, kajzerica, štručka, žemlja.

 

Ekološki polnozrnati kruh s semeni iz Devete vasi

V pekarni Deveta vas vse vrste kruha pripravljamo po starih, tradicionalnih receptih naših babic. Ti recepti vključujejo samo ekološko pridelane surovine, brez aditivov in drugih nenaravnih sestavin.   Testo za polnozrnati kruh zamesimo iz skrbno izbrane polnovredne moke s semeni iz Prekmurja, morske soli iz Jadranskega morja ter čiste vode iz Podvinskega krasa.

Polnozrnati kruh

 

Poskrbite za svoje zdravje in si namesto belega raje privoščite polnozrnati kruh s celimi semeni.