Peka rustikalnega kruha

Nepozaben okus domačega kruha

V času, ko še nismo poznali velikih trgovinskih centrov, se je kruh pekel doma. Dandanes pa se ljudje kar težko pripravimo do tega, da bi zamesili lasten kruh. Zakaj je temu tako? Morda imamo občutek, da okus in vonj našega kruha ne bosta primerljiva s tistim, ki ga je pekla naša babica ali mama? Sam postopek peke kruha je v osnovi precej preprost, pa vendar obstajajo drobne »skrivnosti«, ki pričarajo polnost njegove arome. Če bi jih radi spoznali, se nam pridružite na delavnicah peke rustikalnega kruha.

 

 

Uigran tandem Klemna Koširja in Matjaža Magajne

Klemen Košir je publicist in kuharski navdušenec, ki si drzne raziskovati kulinariko in jo predstaviti slovenski javnosti na nov in svež način. Pred kratkim je v samozaložbi Naturšček izdal svojo tretjo knjigo, Kruh moj vsakdanji, ki presega oznako »kuharska knjiga«. V njej avtor predstavlja pester nabor receptov za domači kruh iz različnih žit. Vsi recepti temeljijo na uporabi počasi zorjenega testa, ki zahteva manjšo količino kvasa, po drugi strani pa večjo količino časa, predanosti in vložene ljubezni.

Slovenski pregovor, ki nas uči potrpežljivosti, pravi: zrno na zrno pogača, kamen na kamen palača. Z veliko mero potrpežljivosti in predanosti lahko veliko dosežemo. Enako velja za kruh – pustimo kvasovkam, da počasi in temeljito opravijo svoje delo, saj nas končni rezultat ne bo pustil ravnodušnih. Tega se še kako dobro zavedamo v pekarni s pravljičnim imenom Deveta vas, kjer namesto s čarobno paličico čaramo s spretnimi rokami. Izdelujemo dišeče rustikalne pekovske izdelke, ki jih odlikuje nežna sredica, hrustljava skorjica in polnost okusa. Ekološki kruh iz Devete vasi ne vsebuje škodljivih aditivov. Njegova nepozabna aroma pa je rezultat počasnega vzhajanja in uporabe žive oz. vitalizirane vode, ki je po strukturi enaka čisti izvirski vodi.

Usoda je hotela, da so se srečale poslovne poti Klemna Koširja in lastnika pekarne Deveta vas, Matjaža Magajne. Dva entuziasta, raziskovalca tradicionalne kulinarike in vizionarja združujeta znanje na delavnicah peke kruha, ki odstirajo pogled v čas, ko je bila peka kruha pravzaprav ritual predajanja ljubezni najdražjim. Pridružite se nam na delavnicah, specite lasten ekološki kruh in z njim razvajajte sebe in bližnje.