Kamutova moka – recepti za zdrav kamutov kruh, bogat z vlakninami 

Kamutova moka receptiKamutova moka postaja vse bolj priljubljena, saj ima odlično teksturo za pripravo testa ter peko kruha in slaščic. V praktično vsakem receptu jo lahko uporabljamo tudi namesto navadne pšenične moke, le več tekočine ji moramo dodati ter testo pustiti vzhajati oz. počivati dlje. Kamut ima v primerjavi z navadno pšenico veliko večjo vsebnost beljakovin (40% proti 15%), mineralov, kot sta magnezij in cink, vitaminov skupine B in vitamina E ter nenasičenih maščobnih kislin. Nekoliko nižja je le vrednost prehranskih vlaknin v kamutu. Kruh iz kamuta je prava beljakovinska bomba, zlasti če pri tem uporabimo 100% polnovredno kamutovo moko, ki jo uporabljamo tudi v Deveti vasi. 

Recepti Devete vasi za pripravo kruha vključujejo čudovite ekološko pridelane surovine, kot je skrbno izbrana polnozrnata kamutova moka iz Prekmurja, morska sol iz Jadranskega morja in čista voda iz Podvinskega krasa, oživljena z vitalizatorjem Hydronic. Za inovacijo Hydronic pa je celjski izumitelj Vili Poznik leta 2000 v ZDA prejel prvo nagrado za ekološki izum leta.

 

Izdelki:

Kamutov modelni kruh 600g, hlebec 500g, kolut 400g, bombetka, kajzerica, štručka, žemlja.

 

Priprava kruha s pomočjo žive vode 

Kamutova moka, zamešana z oživljeno vodo, zagotavlja, da kruh dolgo zadrži svežino, in predstavlja zdrav in okusen polnovreden zalogaj. Testo, zamešano z živo vodo, namreč vzhaja počasneje in bolj naravno, pri tem pa razvije tudi posebne arome, ki kruhu dajejo prav poseben vonj in okus.

 

Kamut – priprava kamutovega kruha brez kvasa 

Kamutov kruh brez kvasaRecepti za pripravo kamutovega kruha lahko namesto kvasa vključujejo naravno sredstvo za vzhajanje testa, kot je pecilni prašek iz vinskega kamna. Vinski kamen je kisla kalijeva in kalcijeva sol vinske kisline, ki se izloča v sodih pri zorenju vina. Z uporabo vinskega kamna se v jedeh izognemo priokusu po pecilnem prašku oziroma kvasu. Prašek na osnovi vinskega kamna je nekoliko manj močan, zato ga moramo za rahljanje testa dodati nekoliko več kot bi dodali pecilnega praška.

Kamutov kruh z vinskim kamnom je hitro in enostavno pripravljen. Ni sicer rahel in puhast, kot kruh, na katerega smo navajeni, je pa izjemno okusen in ima zelo prijeten vonj. 

 

Kamutova moka – recepti za zdrav, naraven in polnovreden kamutov kruh brez kvasa in ostale izdelke iz kamuta.